vrijdag 26 juni 2015

Luidruchtig en onvermoeibaar..............!

Bij het krieken van de dag worden wij de laatste weken regelmatig wakker. Door wie of wat worden wij dan wakker, vragen jullie je misschien wel af? We worden wakker van een bepaald geluid dat ik niet kan omschrijven. Het is me echter gelukt om het geluid én de "boosdoener" ervan op video vast te leggen. (klik op de pijl om de video te bekijken, te beluisteren)
Papa merel maakt ons dus wakker. Om iets na vijf uur in de ochtend maakt hij duidelijk kenbaar dat hij én wakker is én weer druk in de weer is.Sinds een aantal weken nestelt familie merel namelijk weer in de klimop langs de muur in onze achtertuin.

papa merel in het nest
Papa en mama merel hebben het er maar druk mee. Vanaf een uur of vijf in de morgen vliegen ze af en aan met voedsel voor hun wurmen om pas weer bij zonsondergang de zoektocht naar voedsel te staken. Met het aanbreken van de volgende dag wordt het hele ritueel dan weer herhaald. Met dit proces zijn papa en mama merel wel een paar weken zoet, mits ze niet zijn verongelukt of dat hun nest is leeggeroofd door bijvoorbeeld katten, kraaien of eksters. Het nest in onze tuin zit goed beschut in de klimop. Een kat, kraai of ekster kan er niet bij. Althans, dit is gelukkig nog nooit gebeurd. Vanochtend vroeg in bed maakte ik me echter wel wat zorgen, toen ik een aantal eksters in de buurt hoorde krassen. Om mezelf gerust te stellen, ben ik even naar buiten gegaan om te checken of dat het nest niet was leeggeroofd. Gelukkig was dit niet het geval.

Papa merel heeft twee gewoontes die hij vaak gebruikt om het nest in te vliegen. Deze zijn:
1. Hij vliegt van het dak van de schuur naar het tuinscherm. Vanaf het tuinscherm maakt hij een scherpe bocht naar links en vliegt dan zo het nest in;
2. Vanaf het dak van de schuur vliegt hij rechtstreeks het nest in.
Ook steekt papa merel zijn "mening" niet onder stoelen of banken. Als wij in de tuin zijn, maakt hij op niet mis te verstane wijze kenbaar dat wij effekes moeten opkrassen zodat hij naar zijn nest kan. Dit doet hij door het geluid te maken dat je in de video kunt horen. Dit geluid maakt hij ook elke keer als hij het nest in- of uitvliegt. Hij maakt dus behoorlijk wat "kabaal". Dit in tegenstelling tot mama merel, die je bijna niet hoort maar wel af en aan ziet vliegen.

Luidruchtig of niet? Vroeg wakker gemaakt of niet? Onvermoeibaar zijn beide merels en ik heb respect voor ze. Ik geniet ervan om ze in hun doen en laten van dichtbij te mogen meemaken en hun jong(en) hopelijk te zien opgroeien.


 papa merel op het tuinscherm voordat hij het nest invliegt









Geen opmerkingen:

Een reactie posten